Moksi Alesi
Ingrediënten:
- 300 g rijst (Surinaamse rijst of basmatirijst)
- 200 g zoutvlees (of gerookte kip of worst naar keuze)
- 1 blikje kousenband of snijbonen (of verse, in stukjes gesneden)
- 1 blikje zwarte ogen bonen (of kidneybonen)
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tomaat, in blokjes
- 2 maggiblokjes (kip of rund)
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl komijnpoeder (djinten)
- 1 bosje selderij, fijngehakt
- 1 madame Jeanette peper (optioneel, voor extra pit)
- 1 el zonnebloemolie
- Water
Shop hier gelijk jouw ingrediënten
Instructies
Voorbereiden van het zoutvlees:
Als je zoutvlees gebruikt, laat het eerst 30 minuten tot een uur weken in water om het overtollige zout te verwijderen. Kook daarna het vlees in water gedurende 10-15 minuten en snijd het vervolgens in stukjes. Als je gerookte kip of worst gebruikt, kun je deze stap overslaan.
Groenten bakken:
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en tomatenblokjes toe en bak tot de ui zacht en glazig is.
Vlees toevoegen:
Voeg het zoutvlees, de gerookte kip of worst toe aan de pan en bak dit enkele minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort door.
Kruiden en smaakmakers toevoegen:
Verkruimel de maggiblokjes over het vleesmengsel en voeg de zwarte peper en komijnpoeder toe. Roer alles goed door.
Rijst en bonen toevoegen:
Voeg de ongekookte rijst, bonen (uitgelekt) en kousenband of snijbonen toe. Meng alles goed door elkaar zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Koken van de moksi alesi:
Voeg genoeg water toe om de rijst net onder water te zetten (ongeveer 1-2 cm water boven de rijst). Voeg de madame Jeanette peper heel toe voor een pittige smaak (let op: prik de peper niet door, anders wordt het gerecht erg pittig). Breng aan de kook, dek af en laat het op een laag vuur sudderen totdat de rijst gaar is en het water volledig is opgenomen, ongeveer 20 minuten. Roer af en toe voorzichtig door om te voorkomen dat de rijst aanbrandt.
Afwerken:
Verwijder de madame Jeanette peper voor het serveren als je deze hebt gebruikt en voeg de fijngehakte selderij toe. Roer alles goed door en proef of het gerecht op smaak is.
Serveertip:
Serveer de moksi alesi met zuurgoed (Surinaamse ingelegde groenten) of gebakken banaan voor een extra smaakvolle maaltijd.
Geniet van je zelfgemaakte moksi alesi!