Tjap Tjoi

Ingrediënten:

  • 300 g kipfilet (of garnalen/tofu), in dunne plakjes
  • 1 wortel, in dunne plakjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 100 g taugé
  • 200 g Chinese kool, in repen gesneden
  • 100 g champignons, in plakjes
  • 1 ui, in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • 2 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl maïzena, opgelost in 2 el water
  • Zonnebloemolie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Optionele ingrediënten:

  • 1 tl gember (vers geraspt of poeder) voor extra smaak
  • 1 el Shaoxing rijstwijn of droge sherry
  • 1 tl sesamolie 
  • Rijst of noedels als bijgerecht

Shop hier gelijk je producten

Instructies

Vlees voorbereiden:

Verhit een beetje zonnebloemolie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kipfilet (of tofu/garnalen) lichtbruin en gaar. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

Groenten roerbakken:

Verhit opnieuw een beetje olie in de pan en voeg de ui en knoflook toe. Roerbak tot de ui glazig is. Voeg dan de wortel, paprika, bleekselderij, en champignons toe. Roerbak enkele minuten tot de groenten beginnen te zachter te worden, maar nog knapperig blijven.

Kool en taugé toevoegen:

Voeg de Chinese kool en taugé toe en roerbak nog eens 2-3 minuten, totdat de kool zacht begint te worden. Zorg ervoor dat de groenten knapperig blijven en niet te zacht worden.

 

Smaakmakers toevoegen:

Voeg de gebakken kip (of tofu/garnalen) terug in de pan. Voeg sojasaus, oestersaus, en sesamolie (optioneel) toe en meng alles goed door elkaar. Als je gember of rijstwijn gebruikt, voeg deze dan nu toe.

Maïzena oplossing toevoegen:

Voeg de opgeloste maïzena toe aan de pan om de saus iets in te dikken. Roer goed door en laat een minuutje sudderen tot de saus wat dikker wordt.

Afmaken:

Proef en breng op smaak met zout en peper. Voeg op het einde de lente-uitjes toe en roer nogmaals door.

Serveertip:

Serveer de Tjap Tjoi direct, met gestoomde witte rijst of noedels. Garneer eventueel met extra lente-ui of sesamzaadjes voor wat extra crunch.

Geniet van je verse, smaakvolle Tjap Tjoi!